woensdag 25 april 2007

Woningblok

Project Woningblok

Opgave
De opgave van de module betreft het uitzoeken en uitwerken van een schetsontwerp van een complex gestapelde woningen.

A) Hierin wordt het gebouw bouwkundig geanalyseerd, wordt uitgezocht aan welke eisen het gebouw allemaal moet voldoen, met welke bouwmethode het gebouwd zou kunnen worden en hoe het stabiel gemaakt kan worden. Ook worden de verschillende installaties onderzocht. De resultaten worden in verslagen en tekeningen neergelegd.

B) Hierin wordt een woning gedetailleerd bouwkundig uitgetekend. De hoofdvraag is dan daarbij: - hoe maken we de verschillende onderdelen en hoe sluiten ze op elkaar aan.
Die uitwerking bestaat uit de uitwerking van het casco als constructie: welke gevel, hoe sluit die aan op het casco, hoe sluit een balkon aan, hoe sluit een centrale hal aan, hoe sluiten we boven de woningen aan (dak) en hoe eronder (bergingen), hebben we alle koudebruggen voorkomen, kan alles onderhouden worden zonder eerst volledig te moeten slopen etc.

C) Hierin komen uitvoeringsaspecten aan de orde: het maken van een bestek, begroting en een planning voor het inbouwpakket. Daarbij worden de volgende vragen gesteld:
- wat is de beste bouwvolgorde om dit te maken, en kan het eenvoudiger?
- hoeveel tijd is daarvoor nodig, en kan het sneller?
- wat kost het en kan het goedkoper?

Hieronder de uitwerking van een standaard plattegrond en een doorsnede:

Standaard plattegrond

Doorsnede

Geen opmerkingen: