woensdag 25 april 2007

Onderzoek Bouwmethoden

Algemene omschrijving met de belangrijkste punten van de vier bouwmethodes die in de bouw worden toegepast: stapel-, giet-, montage- en houtsketletbouw.

Verder een tabel met de voor en nadelen voor het bouwen met een beton- of staalskelet.



Onderzoek bouwmethoden
Stapelbouw:

Algemene methodeomschrijving:
Het stapelbouwcasco bestaat uit op elkaar gestapelde stenen, blokken of (niet-verdiepingshoge) elementen die aan elkaar worden gemetseld of gelijmd. Tussen het eigenlijke casco en de fundering komt meestal een overgangsconstructie die als basis dient voor de opbouw van het casco.

Constructie:
De schil vormt de scheiding tussen binnen- en buitenklimaat van het gebouw, deze bestaat uit gevels en dak.
Voor onderbouw kunnen gevels en dak onafhankelijk van de bouwmethode van het casco op iedere wijze worden uitgevoerd.

Stabiliteit:
Met behulp van dwarswanden en/of penanten in de gevel wordt de stabiliteit van de woningen gerealiseerd.

Opnemen leidingwerk:
Zeer makkelijk sleuven aan te brengen in de blokken. Vloerleidingen worden uitgespaard in de vloerelementen zelf.

Geluidwerendheid:
Een woning dient een minimale geluidswering te hebben van 20dB en daarnaast de gevel of het dak terug te brengen tot maximaal 35 dB. Bij utiliteitsbouw tot 40dB. Bouwbesluit: llu;k > + 0dB lco > + 5dB. Niveau comfortklasse: llu;k > + 5dB lco > + 10dB. Niveau comfortklasse plus: llu;k > + 8dB lco > + 15dB.

Brandwerendheid:
De desbetreffende woning moet weestand bieden tegen: bezwijken, uitgedrukt in tijdsduur, branddoorslag, brandoverslag. Voor een wanddikte van 100 geldt ca. 90 min, voor een wand van 214 ca. 360 min.
WBDBO 60 min.

Bouwplaats:
Voor plaatsing geldt een steiger, bouwkraan, profielen stellen. Ook wordt er een terreinplan gemaakt omdat er veel verschillende hulpmiddelen aanwezig zijn op de bouwplaats.

Voorbereiding:
Hier worden werktekeningen gebruikt om offertes aan te vragen. Na verstrekking van levering worden vloer-en wand uitslagen gemaakt. Na controles worden de tekeningen goedgekeurd voor productie. De voorbereidingstijd voor productie is kort.

Uitvoering:
De uitvoeringstijd op de bouwplaats is lang. Het gaat hierom metselen en/of lijmen van steenachtige blokken of elementen. Kortom: Voorbereidend werk, het stellen en opperen, verlijmen elementen en opgaand werk.

Bouwtijd:
Met elementen is een hoge verwerkingssnelheid mogelijk, namelijk 0,35 mens-uur/m2, terwijl voor het metselen van waalformaat stenen 1 mens-uur/m2 nodig is. Maar dit vergt wel een arbeidsintensieve methode.

Materieel:
Vooral een elementensteller en een bouwkraan, daarnaast ook een klemtang, spackmes, lijmmortel.

Logistiek:
De volgende vracht wandelementen moet op het bouwwerk gearriveerd zijn als de voorgaande elementen verwerkt zijn.

Bouwkosten:
Lage voorbereidingskosten. Kalkzandsteen vrij goedkoop te fabriceren.

Gietbouw:

Algemene methodeomschrijving:
Gietbouw, is de methode waarbij op de bouwplaats, fabrieksmatig vervaardigde betonspecie wordt gestort in houten, aluminium of stalen bekistingen. Het casco bestaat uit ter plaatse gestorte woningscheidende wanden en verdiepingsvloeren.

Constructie:
Contactbekisting vangt speciedruk op. De steunconstructie zorgt dat de contactbekisting voldoende sterkte en stijfheid verkrijgt om aan de speciedruk weerstand te bieden. De steunconstructie concentreert de lasten op bepaalde plaatsen, zodat deze kunnen worde afgevoerd, verticale steunconstructies voor wanden en horizontale voor vloeren.

Stabiliteit:
Omdat wanden en vloeren monoliet zijn verbonden zijn er nauwelijks naden, uit deze verbinding haalt men de stabiliteit.

Opnemen leidingwerk:
Elektra-, telefoonleidingbuizen kunnen betrekkelijk eenvoudig tijdens het proces ingestort worden. Leidingen voor drinkwater en afvoer van vuil water worden niet ingestort maar voor de wanden aangebracht en eventueel omkast. Een combinatie is ook mogelijk van storten en wegwerken, evenals leidinggoten aanbrengen.

Geluidwerendheid:
De prestatie-eisen zijn llu;k > + 0dB lco > +5dB. Voor DUBO geldt de wanden met 5dB te verzwaren tot
llu;k > + 5dB lco > +10dB. Verder gelden de zelfde eisen aan comfort klasse als stapelbouw.

Brandwerendheid:
Beton is een universeel materiaal dat een hoge brandwerendheid heeft. B45. WBDBO 60 min.

Bouwplaats:
Ruimte voor bekistingen (in en uitrijden) en voor een grote bouwkraan.

Voorbereiding:
Analyse bouwplan, bepaling maximale bouwtijd, bouwtempo in aantal woningen per week, keuze bouwmethode, aanvraag bekistingsadvies, planning, definitieve keuze van bekistingssysteem.

Uitvoering:
Tekening bekisting, wapeningstekeningen, routing bouwproductie, ploegenschema, veiligheidsvoorzieningen, bepaling eisen aan betonmortelprestaties, maatvoeringstek, verankering en instortvoorzieningen, programmeren van de bekisting, aanvoer en montage.

Bouwtijd:
Snelle bouwtijd, omdat men de beskisting na de eerste tunnel (als die klaar is gelijk kan overgaan op de volgende tunnel. Ook minder arbeidsintensief dan stapelbouw.

Materieel:
Soorten bekistingen, kimbekisting, bouwkraan (hijshulpmiddelen), betonpomp, lier, verwarmingsinstallatie.

Bouwkosten:
Voor de beskistingen geldt dat je ze elke keer kan gebruiken, wat leidt tot lagere bouwkosten. Maar daar staat tegenover dat er veel transport is.

Montagebouw:

Algemene methodeomschrijving:
De montagebouw is een bouwproductiemethode waarbij het casco evenals de binnenwanden op de bouwplaats worden gemonteerd met fabrieksmatig vervaardigde betonnen elementen of houtskeletbouwconstructies.

Constructie:
De constructie bestaat uit prefab in de fabriek vervaardigde constructieonderdelen.

Stabiliteit:
De langsgevels worden voorzien van prefab betonnen binnenspouwbladen. Gekoppeld aan de draagwanden verzorgen deze de stabiliteit in de langsrichting.

Opnemen leidingwerk:
Leidingen kunnen goed toegepast worden in een combinatie van breed- en kanaalplaatvloer in de zogenaamde kant en klaarvloer’. Leidingen voor in de wanden wordt in de fabriek al voorzien.

Geluidwerendheid:
Een woning dient een minimale geluidswering te hebben van 20dB en daarnaast de gevel of het dak terug te brengen tot maximaal 35 dB. Bij utiliteitsbouw tot 40dB. Bouwbesluit: llu;k > + 0dB lco > + 5dB. Niveau comfortklasse: llu;k > + 5dB lco > + 10dB.

Brandwerendheid:
Beton is een universeel materiaal dat een hoge brandwerendheid heeft. B45. WBDBO 60 min.

Bouwplaats:
Opslag op de bouwplaats vindt plaats op stalen bokken.

Voorbereiding:
Vaststellen wijze van hijsen en te gebruiken hulpmiddelen, aangeven voorzieningen voor trek- en drukschoren, regelen van aanvoervolgorde.

Uitvoering:
Montage op de bouwplaats van fabrieksmatig vervaardigde elementen van beton of hout enz. De elementen worden gebracht via een zware kraan.

Bouwtijd:
Snel bouwen, 1 tot 1,5 woning per dag. Een goed tijdschema is van belang om een goed verloop te realiseren.

Materieel:
Zware bouwkraan (elementen van prefab beton)

Logistiek:
De elementen worden via de fabriek op vrachtwagens gelegd en getransporteerd, hierna worden deze elementen toegepast in het werk, ook hier geldt een goed planning.

Bouwkosten:
Mogelijkheid tot fabrieksmatig instorten leidingen, besparing in de bouwplaatskosten. Ook hier geldt hoge transportkosten.

Houtskeletbouw:

Algemene methodeomschrijving:
Dit is een skelet waar de binnenspouwbladen en de dakconstructie op de fabriek word geproduceerd als grote elementen, inclusief kozijnmontage.

Constructie:
De gehele draagconstructie is samengesteld uit houten stijlen, regels, balken en beplating ten behoeve van de stabiliteit.

Stabiliteit:
De stabiliteit wordt ontleend aan de combinatie van de met behulp van plaatmateriaal gesloten wanden en stijve vloervelden.

Opnemen leidingwerk:
De leidingen voor gas, water, elektra, verwarming en de rioleringsbuizen en luchtkanalen bevinden zich tussen de wandstijlen en vloerbalken.

Geluidwerendheid:
Binnenwand: : llu;k en lco -20dB.
Vloeren: : llu;k en lco -20dB.
Dak: : llu;k > + 5dB lco > + 10dB.

Brandwerendheid:
Hoofddraagconstructies en compartimenterende wanden van hout dienen te worden bekleed met een brandwerende bekleding. Van een dragende constructie is de brandwerendheid op het gewenste niveau te brengen door het vergroten van de doorsnede en de brandwerende verven. WBDBO 60 min.

Bouwplaats:
De aangevoerde elementen worden door een ploeg van twee of drie vakmensen met behulp van een lichte bouwkraan gemonteerd.

Voorbereiding:
Veel nauwkeurigheid, standaard houtmaten. Geldt ook voor balklagen en de kapconstructie.
Ook hier moeten er werktekeningen worden gemaakt om offertes aan te vragen.

Uitvoering:
Lichte uitvoering van wandelementen, er moet rekening gehouden worden met de krimp van hout.

Bouwtijd:
Een droge bouwmethode met een korte bouwtijd, steigerwerk komt nauwelijks voor.

Materieel:
Lichtere bouwkraan (hsb-elementen).

Bouwkosten:
Zeer laag, en duurzaam, weinig transportkosten. Hout heeft een laag gewicht wat qua kosten van materieel terugvalt.

De voor en nadelen voor het bouwen met een betonskelet of een staalskelet:

Geen opmerkingen: