zaterdag 14 juli 2007

Project Marktcentrum

Project Marktcentrum

Het project

De gemeente Rotterdam afdeling werken, de NS en RET, de politie Rotterdam en het marktbedrijf b.v. zijn in een klein consortium verenigd om een gemeenschappelijk antwoord te geven rondom bestuursproblemen van het marktterrein op de Blaak.

Op het Blaakterrein bevindt zich nu het deels ondergrondse NS station, de metro en de bovengronse tram aan het einde, terwijl iets verder op het terrein de drukke Hoogstraat als winkelstraat op het marktterrein uitkomt en de markt zelf haar eigen dynamiek heeft met haar eigen organisatie door de marktbeheerder. De politiepost is in de nabijheid van de Blaak gevestigd doch niet op het terrein zelf. De participanten in het consortium zijn bijeengekomen om na te denken over het optimaliseren van de organisatie en ruimtelijke inrichting van het terrein.
De marktbeheerder wil al lange tijd een onderkomen van waaruit overzicht over de markt gehouden kan worden en waar de marktventers zich kunnen aanmelden. De directie van de centrale bibliotheek klaagt al jaren over oneigenlijk gebruik van haar sanitaire voorzieningen in de hal terwijl ook reizigers van de NS klagen over het gebrek hiervan in het station. De belangenvereniging van de marktventers zou verdere voorzieningen voor de reizigers als bagagekluisjes en sanitair toejuichen omdat deze dan gemakkelijker van de markt gebruik zouden maken. Zelfs een rechtstreekse aansluiting aan het ondergrondse perron van het station zou overwogen zijn. De politie wil al langer van locatie veranderen en heeft daarbij een centrale post op het marktterrein voor ogen zodat zicht op de Hoogstraat, de NS en metro ingangen, de markt en bibliotheek gegarandeerd is. Ook zien partijen het belang van een centrale post voor ongevallen, zoekgeraakte kinderen en goederen. Op deze plek zou men ook informatie over de markt moeten kunnen krijgen. Tevens zou dit een centrale ontmoetingsplek kunnen zijn voor klanten zodat een horecagelegenheid met terras denkbaar is.

De voorkeur gaat uit naar een locatie op de kruising Hoogweg/Blaak, waar de NS aantekent dat er een aansluiting met haar station punt van zorg is. Andere locaties zijn denkbaar doch dienen beargumenteerd te kunnen worden vanuit de belangen van de participanten.

De totale oppervlakte mag de 400m2 niet overschrijden maar het aantal bouwlagen is afhankelijk van het stedenbouwkundig onderzoek dat gevraagd wordt. De totale hoeveelheid buitenruimten (terrassen) mag niet meer dan 75m2 bedragen.

Na bestudering van bovenstaande eisen is er ook voor gekozen om een eigen ontwerp te creeren die wel aansluit op de stedenbouwkundige analyse.

Paneel 1

Paneel 2
Stedenbouwkundig plan
Stedenbouwkundig plan, met lichtgevende tegels
Begane grond bazaar
Eerste verdieping bazaar

Tweede verdieping horeca
Doorsnede
Voorgevel
Achtergevel
Zijgevels

Geen opmerkingen: